bnj8

Outplacement

Lees meer

re-integratie

Lees meer

loopbaanbegeleiding

Lees meer

sollicitatietraining

Lees meer

December feestmaand voor sollicitanten?

In Nederland luidt Sinterklaas de start van ‘Decembermaand, Feestmaand’ in, gevuld met vrije dagen, gezelligheid, diners, kadootjes en familiereünies. Als je goed luistert kun je nu al de Kerstbellen in de verte horen. Het is heel zacht, maar het wordt langzaamaan luider…

Deze periode van feestelijkheid is een hectische tijd, waarbij we ons klaarmaken voor het nieuwe jaar om een frisse start te garanderen. In eerste instantie zou je kunnen denken dat december een verloren maand is voor het vinden van een nieuwe baan. Er zijn veel mensen die geloven dat bedrijven geen tijd hebben om nieuw personeel aan te trekken. Reden genoeg voor werkzoekenden om hun jobhunting even in de koelkast te zetten.

Het is een feit dat sommige afdelingen minder hard draaien door de afwezigheid van personeel. Het is tenslotte vakantie. Het is ook een feit dat bedrijven hun boekingsjaar afsluiten en dat de financiële administratie overuren draait. Als u echter zoekend bent naar werk, doet u er goed aan ook tijdens de Kerstvakantie werk te zoeken.

Laten we eens kijken welke gevolgen de december feestmaand voor de banenjacht heeft.

1. Aangezien het merendeel van de werkzoekenden dezelfde mening deelt over de Kerstperiode, zijn er dus minder mensen op zoek naar werk. Zij verwachten dat bedrijven het te druk hebben om aandacht te geven aan het aantrekken van nieuw personeel. Dit is gunstig als u zelf door blijft zoeken. U weet dan dat u minder concurrentie heeft.

2. De grote drukte van de financiële administratie aan het einde van het jaar heeft natuurlijk een reden. Het bedrijf wil in kaart brengen wat de financiële situatie is en zal op basis hiervan o.a. extra personeel aantrekken of loslaten. Zij hebben dan juist een veel beter overzicht hoe zij het begin van het nieuwe jaar gaan invullen. Om deze reden is het einde van het jaar het uitgelezen moment contact te zoeken met bedrijven.

3. Start nu met uw zoekacties. In de Kerstvakantie kunt u gewoon doorgaan met het benaderen van bedrijven. De kans is groot dat u eerder een manager kunt spreken omdat er meer ruimte is in zijn agenda. Door de afwezigheid van collega’s en de stilte bij andere bedrijven biedt de Kerstperiode meer ruimte voor achterstallig werk, waar een manager toch al niet zoveel zin in heeft. Uw telefoontje is dan een welkome afwisseling.

4. U kunt zelf ook dankbaar gebruik maken van de rust en stilte rondom bedrijven. U heeft tijd uw CV en uw brief weer te updaten en bedrijven door te lichten. U kunt eindelijk uw LinkedIn account aanmaken of bijwerken. Misschien wilt u wel actief worden op Twitter en gebruikt u de feestmaand om Social Media beter te leren kennen. Maak een website zodat u beter gevonden kunt worden. Of u duikt in de laatste trend van een korte videoboodschap over uzelf en plaatst deze op internet. Als u eenmaal de motor hebt gestart, kunt u beter doorgaan, want de motor opnieuw starten kost veel meer energie.

5. Kerst is tevens de periode waar tijdelijke banen in de Horeca ontstaan. Het is misschien niet de baan die u zoekt, maar als u echt geld nodig heeft, kunt u overwegen tijdelijk een dergelijke baan te accepteren.

6. Bij kantoren ontstaan soms ook tijdelijke functies, waarbij documenten gearchiveerd worden, omdat er de rest van het jaar geen tijd voor is. En wellicht worden er op de financiële afdelingen, tijdens de Kerstperiode, lichte administratieve werkzaamheden uitbesteed zodat het vaste personeel zich kan buigen over de eindejaarscijfers.

7. Kerstborrels en Nieuwjaarsborrels zijn momenten om te netwerken. Kijk of u bij de Kamer van Koophandel achter een aantal borrels kunt komen om uw netwerk verder te vergroten.

8. Bedenkt u zich dat als u december gebruikt om te solliciteren, u in januari een streepje voor hebt op uw concurrenten. In het begin van het jaar is het budget voor nieuw personeel nog aardig groot.

De conclusie is dat de Kerstperiode eigenlijk een prima tijd is om te solliciteren. U kunt zelfs dankbaar gebruik maken van de stilte en uw activiteiten onder de loep nemen en aanscherpen. In sommige gevallen heeft u juist meer kans op een baan tijdens de feestelijke maand. Zonder dat u het weet, gaat er anders misschien wel een baan aan u voorbij.

Succes!

Team Brand New Job